Allah berfirman;

"Pasti akan mendapat cintaku orang-orang yang cinta-mencintai kerana aku,saling kunjung-mengunjungi kerana aku dan saling memberi kerana aku"

Hadis Qudsi

Sunday, 18 November 2012

LevER cirCuiT



Bismillahirahmanirahim…
Assalamualaikum ikhwah…

So, first of all I just want to say hi!!! to all ikhwah…
Kaifahalukum??? Sihat2 je kan… Alhamdulillah…
Lama sudah rasanya tak meng’update’ blog nie…
So, basically for this post, it will be a short post.
Ptg tadi ade sorang sahabat saya send mesej kat saye…

camne ko tetapkan hati di landasan islam yg sebenar???”

GULLPPPPP!!!!!!
Camne nak jawap nie???






OK!!! Let us start (betul ke???)
Daripada Abu Hurairah katanya, Rasulullah bersabda yang bermaksud,

"Sesungguhnya ALLAH tidak melihat kepada rupa dan hartamu, tetapi ALLAH melihat kepada hati dan amalmu." 
(Riwayat Muslim)

Betapa pentingnya nilai hati ini kepada setiap umat manusia. Allah tidak pernah pandang darjat kita, tidak pandang kepandaian kita, tidak pandang siapa kita. Allah cuma pandang KETAKWAAN kita. Di mana letaknya keTAKWAAN itu???

Mafhum hadis rasulullah,

Sesungguhnya dalam hati kita ade seketul daging, jika rosak ia, maka rosaklah segalanya, jika baik ia, baiklah segalanya, ketahuilah sesungguhnya daging itu adalah HATI.”

See…
Hati yang kecil tu sangatlah penting…
So, back to the question. Macam mane nak tetapkan hati di landasan islam yang benar???
2 STEPS!!!!!!


#1.

DOA….

Allah telah berfirman,

 “Berdoalah kepada-Ku, niscaya akan Kuperkenankan bagimu. Sesungguhnya orang-orang yang menyombongkan diri dari menyembah-Ku akan masuk neraka Jahannam dalam keadaan hina dina”
 (QS. 40 : 60)






Allah berfirman lagi,

“Dan apabila hamba-hamba-Ku bertanya kepadamu tentang Aku, maka (jawablah), bahwasanya Aku adalah dekat. Aku mengabulkan permohonan orang yang berdoa apabila ia memohon kepada-Ku, maka hendaklah mereka itu memenuhi (segala perintah-Ku) dan hendaklah mereka beriman kepada-Ku, agar mereka selalu berada dalam kebenaran”
(QS. 2 : 186)

You guys can see, Allah dah janji kat kita yang doa kita akan sentiasa dimakbulkan. Ni bukan janji manusia, tapi janji TUAN kepada manusia. Kalau manusia janji jadi macam ni la,

Apek: Bila u mau bayaq hutanq wa?? (ambuih,,apek utara nie)
Karim: Nanti la apek,saya mana ada duet lagi meyh.
Apek: Hayya!!! Dulu kata boleyh bayaq seyh!!!
Karim: Elex dulu apek, dulu janji 5 bulan baru bayaq. La nie baru 4 bulan.
Apek: Itu dulu punya celita meyh, bukan sekarang. Lu mau bayaq ka  tak mau?   Kalau tak mau,,wa kasi potong .
Karim: ?!@#*

Hah!!!janji manusia,,, nk pulak semua janji ditepati..mana mungkin…hanya allah yg boleyh wat cmtu.
Still ragu2 dengan Allah?? Berdoalah padanya agar hati kita ditetapkan keimanan dan sentiasa berada diatas landasan yang betul.


#2.

IKHLAS

Dari Umar bin Khaththab ra, ia berkata; Aku mendengar Rasulullah saw bersabda,

“Amal itu hanyalah dengan niat, dan bagi setiap orang (balasan) sesuai dengan apa yang diniatkannya. Barangsiapa berhijrah (dengan niat) kepada Allah dan RasulNya, maka (ia mendapatkan balasan) hijrahnya kepada Allah dan RasulNya, dan barangsiapa berhijrah (dengan niat) kepada (keuntungan) dunia yang akan diperolehnya, atau wanita yang akan dinikahinya, maka (ia mendapatkan balasan) hijrahnya kepada apa yang ia hijrah kepadanya”

Segalanya bermula daripada niat!!!




Hang nak hati hang duduk dalam lndasan yang betul kan??? Cuba hang ikhlas kan niat hang tu… (tuuu dia utara bak hang!!!)
If you want to be a good girl, you want to be a good man, you want to be a real good ummah, you should to be honest first.

WITH  WHO???”

“Daaaaaa!!!!! You really don’t know?? Of course with HIM, the greatest LORD,ALLAH Al-Khaliq”

Yup2!!!
kita kena ikhlaskan niat kita dulu dengan allah. Segala perbuatan yang diniatkan semata mendapatkan keredhaan Allah, compom dapat pahala dan diangkat menjadi ibadah.

Firman Allah,

“Padahal mereka tidak disuruh kecuali supaya menyembah Allah dengan memurnikan ketaatan (ikhlas) kepada-Nya dalam (menjalankan) agama dengan lurus, dan supaya mereka mendirikan solat dan menunaikan zakat; dan yang demikian itulah agama yang lurus.”
(QS. 98:5)

Keikhlasan nie umpama kita mengukir arca kayu.
Kita buat dengan penuh ketekunan, slow and steady, aklhirnya mendapat hasil yang mengagumkan!!!|
Same goes tu keikhlasan,bila kita ikhlas   melakukan sesuatu perkara,,kita akan peroleh ketenangan dihati dan kita akan rasa kenikmatan pekerjaan itu. Bila terasa nikmat, kita akan cenderung untuk menambahkan perkara2 kebaikan and the same time hati akan ikut bergerak memacu laju untuk sentiasa tetap di landasan agama kita yang syumul ini..



So, for the conclusion, segala2 yang kea rah kebaikan ini perlukan usaha dan juga pengorbanan. Don’t ever feel bad atau merungut kalau kita ditimpa ujian,

Firman Allah,

“adakah kau sangka kau sudah beriman sedangkan kau belum diuji??...”

Allah yang cakap tu,,not me =)
segala ujian yang kita dapat adalah untuk menjadikan kita sebagai seorang yang beriman.Janganlah bersedih atas segala ujian itu ikhwah,
LA TAHZAN!!!
Tuntasnya, marilah kita bersama-sama mengejar cinta DIA agar hati kita sentiasa tetap berada di atas jalan-Nya,,

#PrayForGaza#PrayForSyria

~cintafiqalbi~