Allah berfirman;

"Pasti akan mendapat cintaku orang-orang yang cinta-mencintai kerana aku,saling kunjung-mengunjungi kerana aku dan saling memberi kerana aku"

Hadis Qudsi

Saturday, 14 July 2012

jom berUSRAH



Bismillahirahmanirahim,,,
Assalamualaikum Ikhawah,,,

One question for you guys,,,
Korang taw tak kat mane Islam mule-mule develop???
Sape taw??
Haaaaa,,,yup!!!You guys are right!!
Islam mula terbentuk di rumah Al-Arqam bin Abi Al-Arqam yang dipanggil sebagai Dar Al-Isalm,,,
di sinilah tempat pengikut-pengikut nabi Muhammad S.A.W. mempelajari ilmu-ilmu agama Islam,,,
di sinilah tempat terbentuknya ukhwah fi sabilillah yang pertama,,
mereka yang berada di situ sudah dianggap sebagai sebuah USRAH!!
USRAH inilah yang menyebabkan agama Islam masih kekal sehingga hari ini.

“sat noh,,cek nak Tanya sikit,,usrah tu apa dia pun tak taw,,mai habaq sikit kat cek,,”

Haaaa,,,
USRAH!!!
Usrah adalah satu perkataan arab yang membawa maksud keluarga,,,
sebenarnya,,jika kita tengok balik,,
dalam Dar al-Islam semua orang-orang quraish yang baru je mengucapkan syahadah telah membentuk sebuah hubungan yang sangat akrab walaupun mereka datang daripada pelbagai latar belakang,,
ade yang datang daripada keluarga susah seperti keluarga yasir,ade yang datang daripada golongan hamba seperti bilal bin rabbah  dan ada yang datang daripada golongan bangsawan seperti abu bakar assidiq,,,
tetapi,,setelah kesemua berkumpul di Dar Al-Islam itu,,
mereka bagaikan sebuah keluarga,,
mereka bagaikan ada hubungan yang baik,,
hilang sudah darjat seorang hamba,
hilang sudah status si kaya,
hilang sudah panggilan orang miskin,,
lihat,,,betapa cantiknya agama Islam,,,
tiada apa-apa yang mampu menghalang seseorang Islam itu bersaudara,,,






Allah telah berfirman:

“ Wahai umat manusia! Sesungguhnya Kami telah menciptakan kamu dari lelaki dan perempuan, dan Kami telah menjadikan kamu berbagai bangsa dan bersuku puak, supaya kamu berkenal-kenalan (dan beramah mesra antara satu dengan yang lain). Sesungguhnya semulia-mulia kamu di sisi Allah ialah orang yang lebih taqwanya di antara kamu, (bukan yang lebih keturunan atau bangsanya). Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui, lagi Maha Mendalam PengetahuanNya (akan keadaan dan amalan kamu)”
Surah Al-Hujurat: ayat 13

See,,,
allah just pandang ketaqwaan sesorang itu sahaja,,
bukan tengok sama ada dia kaya,hensem,lawa,,
bukan!!!
so,,jangan sesekali terlintas untuk memperlekehkan orang lain,,

“oooo,,ok2,,tp an,,ape function usrah tu sebenarnye??”

Hehehe,,
ok2,,let me explain to you guys,,
usrah ni sebenaranya banyak ‘function’ sebenarnya,,


        I.           Dengan adenya usrah kita mampu menguatkan lagi ikatan silaturahim sesame umat islam,,,

kalu kite telusuri balik sewaktu umat islam makkah berhijarah ke makkah (muhajirin),
penduduk-penduduk asal madinah (ansar) sanggup memberi tanah,makanan,tempat tinggal kepada golongan muhajirin ini,,,
kerana apa??
kerana…mereka menganggap golongan muhajirin ini sebagai keluarga mereka juga,,mereka merasa kasih dan cinta sesame sendiri,,inilah yang dituntut dalam islam,sebagaimana nabi Muhammad pernah bersabda:

“tidak beriman seseorang itu selagimana mereka tidak mengasihani umat islam yang lain seperti merka mengasihani diri sendiri”

see,,,
it is beautiful right??
      II.            Dengan usrah juga kita mampu mengembangkan lagi agama Islam yang tercinta,,,
sebagai contoh,,
islam berkembang dari rumah Al-arqam bin Abi Al-Arqam,,,disinilah Islam mula mengembang,,
disinilah tapak dakwah yang pertama,,
disinilah Islam mula dilihat oleh golongan-golongan Quraisy

    III.            Dapat menambah ilmu baru,,
pada zaman para tabi’in ramai yang keluar bertalaqi untuk menimba ilmu,,
mereka keluar dan mencari tuan-tuan guru,,
mereka duduk bersama seperti satu keluarga,,,
dengan cara inilah lahirnya insan-insan sepeti ibnu sina,ibnu batutah,al-khindi,al-farabi dll..


So,,guys,,
macam mane???
jom kite berusrah,,
carilah kengkawan yang seagama,,dan anggaplah dirinya sebahagian kelauraga korang,,
insyaallah…
korang akan dapat banya benefit,,


So,,bercintalah dengan usrah korang,,
bercintalah dengan keluarga korang,,
agar kita mudah mengecapi cinta hakiki,,
FI QALBI,,


Az_1wan,number _1 is silent…

Sunday, 8 July 2012

jom cari ILMU!!!



Bismillahirahmanirahim,,,
Assalamualaikum ikhwah,,,

Saya nak kongsi sikit salah silah kehidupan Imam Syafie dengan korang semua.Kenal tak siape Imam Syafie???Yup!!!thats right,,,beliaulah merupakan insan yang mengasaskan mazhab Syafie.

Imam as-Syafie rahimahullah lahir di Gaza, Palestin pada tahun 150H/767M. Nama sebenarnya ialah Muhammad bin Idris as-Syafie. Beliau mempunyai pertalian darah Quraisy dan hidup tanpa sempat melihat ayahnya. Pada umur 10 tahun ibunya membawanya ke Makkah untuk menunaikan ibadah Haji dan selepas itu beliau tetap berada di sana untuk menuntut ilmu. Di Makkah Imam as-Syafie memulakan perguruannya dengan Muslim bin Khalid al-Zanji, yakni mufti Kota Makkah ketika itu.





Kitab ilmu yang paling terkemuka pada ketika itu ialah al-Muwattha’ karangan Imam Malik bin Anas, dan Imam as-Syafie dalam usia 15 tahun telah pun menghafal keseluruhan kitab tersebut,beliau belajar dan menghafal Al-Muwatha’ hanya dalam masa sembilan malam sahaja,beliau telah diberi keizinan oleh gurunya untuk memberikan fatwa semasa umur 15 tahun lagi. Imam as-Syafie kemudiannya berhijrah ke Madinah untuk berguru pula dengan penulis kitab Al-Muwattha’, yakni Imam Malik bin Anas. Ketika itu Imam as-Syafie baru berumur 20 tahun dan beliau terus duduk bersama Imam Malik sehinggalah kewafatannya pada tahun 179H/796M. Ketokohan Imam as-Syafie sebagai murid terpintar Imam Malik bin Anas mulai diiktiraf ramai.Antara anak murid Imam As-Syafie ialah Imam Ahmad Bin Hambal Al-Syaibani,(Mazhab Hambali).

Subhanallah,,,dasyat sungguh Imam Syafie,,,
15 tahun dah boleh bagi keluar fatwa sendiri.Dasyat!!!
kalau kita,15 tahun pun belum tentu khatam aAl-quran,,,,
Kenapa beliau mampu menjadi seorang insan yang begitu HEBAT?
Kenapa beliau mampu menjadi seorang insan yang begitu MANTAP?
kenapa beliau mampu menjadi seorang insan yang begitu DIHORMATI?
HAAAAAA,.,,,,,jawab le kengkawan ku,,,,

“kenapa ek?!”sambil menggaru kepale yang x berape nak gatal,,,ade kutu ke derrrr??!!
Tak payah nak garu sangatlah kepale tu,,,

Jawapannya adalah,,,,jeng,jeng,jeng
Sebab beliau ade ILMU!!!!!!
Haaaa,,itulah jawapannya,,
Imam Syafie mampu menjadi seorang yang disegani hanya kerana beliau memiliki ILMU,,,
Umur 10 tahun dah gi belajar dengan mufti,,,bukan calang-calang cikgu die jumpa,,Korang ade?
Heeeee~
aku un tak dak gak,,

“Eleh!Dia keturunan nabi,,boleh la,Aku ni anak melayu+pakistan,,memang la tak boleh nak jadi macam dia!”

What a …. statement,,,
Ni la alasan yang korang selalu bagi,,,nonsense!!
Kalau nak cakap Imam Syafie pandai sebab dia keturunan nabi,,,korang bukan keturunan nabi??
Kita semua ni wujud selepas kewujudan nabi Adam a.s….Kalau nabi Adam a.s. tak dak,,mana mungkin kita semua ada,,so,,that’s mean kita pun keturunan nabi la,,,ape lagi alasan yang korang nak bagi??

ILMU!!!
Sebenarnya kita semua perlu memiliki ilmu,,,
mana mungkin tanpa ilmu kita boleh melakukan solat,
mana mungkin tanpa ilmu kita berpuasa,
mana mungkin tanpa ilmu kita kita mempercayai akhirat,,
so,,,ILMU nie sangatlah penting,,

Sabda nabi Muhammad S.A.W:

“Menuntut ilmu wajib ke atas setiap orang islam”

See,,,
Kita sebagai umat nabi terakhir telah diwajibkan menuntut ilmu,,,
kerana apa?kerana,,,,hanya dengan ILMU sahaja yang dapat menjadikan seorang insan mengerti apa itu erti ISLAM,,
bila sudah tahu apa itu islam,,baru mudah untuk mengikuti segala syariaatnya,,
J

“tuntulah ilmu sampai ke negeri cina”

Pujangga arab pernah mengeluarkan kata-kata ini,,,
Kata-kata ini menunjukkan bahawa,,,nak menuntu ilmu ni,tak kisahlah ke mane sahaja,,carilah ilmu walaupun tempat itu terlalu jauh,,,
Imam syafie pun sanggup berpindah randah mencari ilmu,,takkan laaa kita tak mampu,,,
Berhijrahlah mencari ILMU kerana Allah,,,

Allah berfirman:

Barangsiapa berhijrah di jalan Allah, niscaya mereka mendapati di muka bumi ini tempat hijrah yang luas dan rezki yang banyak. Barangsiapa keluar dari rumahnya dengan maksud berhijrah kepada Allah dan Rasul-Nya, kemudian kematian menimpanya (sebelum sampai ke tempat yang dituju), maka sungguh telah tetap pahalanya di sisi Allah. Dan adalah Allah Maha Pengampun lagi Maha Penyayang.”Annisa:100


Nampak tak??Allah akan bagi kita rezki yang banyak jika kita berhijrah kerana Nya,,,
Ape tunggu lagi,,
Tak kisah kat mane kita nak pergi,
UK??
IRELAND??
US??
JORDAN??
MESIR??
GMI??
<==heeeee~~nie tempat belajar aku,,
Tak kisah kat mane pun,,selagi niat kita betul,,menadah ILMU kerana Allah,,
insyaallah,,,Allah akan memberkatin serta mempermudahkan segala urusan korang….


So???Ape tunggu lagi,,,JOM cari ILMU,,,
JOM cari ILMU kat atas dunia ni,,
agar kita Berjaya di dunie dan AKHIRAT,,
JOM IKHWAH!!!!!
JOM CARI ILMU!!!
JOM MENCINTAI ILMU!!!<3


az_1wan,number _1 is silent,,,

Sunday, 1 July 2012

lets have change



Ina:Mak bile nak pake tudung?Kenape mak suruh Ina pakai tudung tapi mak tak pakai?
Mak: (terlopong mendengar soalan anak die yang baru darjah satu tu) Mak bukan tak nak pakai,tapi mak
         tak dapat petunjuk lagi.
Ina: (just angguk kepale) ok,tapi nanti mak kene pakai tudung jugak,baru lawa.




Bismillahirahmanirahim…
Assalamualaikum…
J,,,pernah terjadi x conversation kat atas tu dalam family korang???
Kalau tak pernah maknanya mungkin mak korang atau adik or kakak korang okay la tu…
(kena selalu husnuzon)
Apabila seseorang bertanya “awat hang tak pakai tudung wei?!” orang biasa akan balas macam ni,
“aku tak dapat petunjuk lagi wei”
“aku tak dapat hidayah lagi,tunggu la nanti”(padahal name dia hidayah J)
“nantilah aku pakai,kalau beramal tak ikhlas ustaz kata sia-sia.baik aku tak payah pakai”
Inilah jawapan-jawapan yang selalu kita dengar.Persoalannya,,,sampai bila nak bagi alasan macam ni?
sampai buah cempedak jadi nangka?sampai kucing bertanduk?nonsense…..
Orang cakap mereka tak nak berubah sebab tak dapat hidayah,,,
Ok,hidayah….
What is hidayah??Hidayah tu adalah petunjuk,,,
Macam mane nak dapat hidayah??Hidayah ni Allah yang bagi,,,
Firman Allah:

“…sesungguhnya kamilah yang memberi petunjuk”

al-lail:13

“ooo…patut lah aku tak berubah,,,Allah tak nak bagi hidayah kat aku.”
Macam tu pulak dah???Akak,adek kalu nak nak dapat 4.0 pointer macam mane?
“study la!!itu pun nak tanye…Ape lah kau ni.”
Hah!!!Same goes to hidayah…kita nak dpt 4.0 pointer punyela beria study,ni nak dapat hidayah Allah kenapa tak nak bersungguh?Nak dapat hidayah Allah pun kena berusaha jugak lah…Mane ade orang nak bagi percuma…nak masuk toilet pun sekarang ni kene 30 sen…
Allah akan memberi hidayahnya kepada sesiapa yang menginginkannya.Kalau kita berusaha nak dapatkan hidayah,,,masakan Allah tak bagi..Masakan Allah naktolak ‘effort’ yang kita buat…Allah sayang akan hamba-hambanya.

Firman Allah:

Sungguh engkau tidak dapat memberi hidayah(petunjuk) kepada orang yang engkau kasihi; tetapi Allah memberi hidayah(petunjuk) kepada kepada sesiapa yang Dia kehendaki; Dia lebih mengetahui orang yang mahu menerima hidayah(petunjuk).”

Al-qasas:56

Jadi,nak mendapatkan hidayah tu kita kena lah usaha sikit…
Tapi bukanlah bermaksud kita kena transform 360 darjah dalam masa sehari,kita bukannya robot,kita cuma seorang insan yang lemah.So,buat perlahan-lahan,slow and steady…Allah tetap menyukainya walupun benda tu dibuat secara perlahan-lahan tetapi berterusan,ISTIQOMAH!

Banyakkan berdoa pada Allah.sesungguhnya,,Allah itu maha mendengar lagi maha pemberi

Allah berfirman:

”Berdoalah kepada-Ku, niscaya akan Aku Perkenankan bagimu. Sesungguhnya orang -orang yang sombong tidak mau menyembah-Ku akan masuk neraka Jahannam dalam keadaan hina dina.”

 Al-Ghafir: 60




So,jangan bagi alasan lagi tak dapat hidayah…
“tapi kalu tak ikhlas macam mane?Ustaz kate sia-sia kalu amalan yang kita buat jika tak ikhlas”
Errrmmmm….
Yang ni macam mane nak kate,saye bagi satu contoh,dulu korang waktu mula-mula nak solat macam mane?Kena paksa dirikan?Haaaaa….same goes for this time…Kena paksa lah sikit diri tu.Lama-lama kita akan melakukanya kerana Allah,,,Allah akan nilai segala usaha kita itu..Insyaallah

Jadi,adik-adik,kakak-kakak,ibu-ibu,opah-opah,,,
Mari berubah,,berubah untuk mencari mardhatillah,redha allah,,,
kerana itulah tujuan kita hidup di bumi ini,,untuk mencaoai keredhaan Allah..

Just a simple reminder from me,
ABDULLAH,HAMBA ALLAH…

Azwan_1wan,number _1 is silent